1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Лондон и Брюксел удължиха срока за Ирландия до 2020 г.

Лондон и Брюксел удължиха срока за Ирландия до 2020 г.

Договорени са важни промени в споразумението за Брекзит

Броени часове преди решаващото гласуване в британския парламент, Лондон и Брюксел постигнаха споразумение за границата в Ирландия. Най-важният резултат от срещата между Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер е, че временното решение да няма митнически контрол по границата между двете Ирландии се удължава до края на 2020 година.

С това британският министър-председател постигна правните гаранции, за които настояват противниците в собствената й партия. "Договорихме важни промени в споразумението за Брекзит. Сега е необходимо подобрената сделка да получи подкрепа, за да осъществим волята на народа", каза Мей на съвместната пресконференция с Юнкер.

Двамата се споразумяха за два нови документа. Единият гарантира, че Европейският съюз няма да настоява временната договорка за Ирландия да се превърне в постоянна. Това означава, че до края на следващата година трябва да се намери алтернативно решение. Вторият документ ще бъде обща декларация, съдържаща гаранции за ускоряване на договорния процес.

Най-голямата спънка при преговорите за Брекзит е т.н. Бекстоп, т.е. въпросът за вътрешноирландската граница. Временното решение предвижда Обединеното кралство да остане в митническия съюз с Континента, но само в случай, че до края на преходния период не се намери друг вариант. Този подход обаче се отхвърля категорично от хардлайнерите в Лондон, които се опасяват, че Великобритания ще остане още дълго време обвързана с Европейския съюз. Брюксел от своя страна не се съгласява с британското искане решението за Ирландия да е ограничено във времето.

На общата пресконференция Жан-Клод Юнкер изтъкна, че и двете страни са направили стъпки една към друга. Въпреки това той предупреди: "Има само един договор, и ако той не бъде приет в Лондон, Брекзит няма да има". На въпроса какво мисли за втори референдум, Юнкер посочи, че няма да има трети шанс. Въпреки постигнатия напредък, лидерът на британската опозиция, Джеръми Корбин призова депутатите да гласуват против договора.

Ако при гласуването във вторник Мей не получи подкрепа, за сряда е предвиден вот по въпроса дали Великобритания да напусне без сделка. В случай, че загуби и това гласуване, в четвъртък Мей смята да попита парламента дали Брекзит да бъде отложен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.