Лондон се откъсва от ОСП

След 2024 година ще бъдат въведени т.н. "схеми за екологично управление на земите"

Откъсване на Обединеното кралство от "вредното" влияние на Общата селскостопанска политика – това е една от основните цели, които си е поставил новият британски министър на земеделието Джордж Юстис. По думите му директните плащания водят до инфлация при цените на земеделските площи.
 
За Юстис материята не е нова, той и преди е заемал поста, а сега Борис Джонсън отново го назначи. На конгреса на Фермерския съюз в Бирмингам министърът обяви, че след 2021 година постепенно ще премахне директните плащания. Първите съкращения ще са в размер на 5 процента за суми до 30 хиляди лири и между 10 и 20 на сто за стопанства, които получават между 30 и 150 хиляди лири. По-големите суми ще бъдат намалени с една четвърт.
 
След 2024 година ще бъдат въведени т.н. "схеми за екологично управление на земите". Така фермерите вместо пари за хектар ще получават премии, ако прилагат методи, които щадят околната среда и водят до по-чисти води, по-добър въздух и по-голямо биоразнообразие. Като примери за подобни дейности министърът посочи запазването на мочурища, залесяването на изсечени гори и мерки за защита от наводнения по реките.
 
Стопаните се опасяват, че след спирането на директните плащания ще загубят част от доходите си и ще са изправени пред конкуренцията от евтин внос от страни като Съединените щати и Австралия. Хранителната индустрия от своя страна изтъква риска, че вносните продукти няма да отговарят на високите екологични стандарти, валидни в момента.
 
Въпреки тези опасения  Юстис се радва на доверието на британските фермери, тъй като има опит, както на министерския пост, така и в селското стопанство. Израснал е във ферма, собственост на неговото семейство вече повече от 400 години. В момента там се отглеждат ягоди и други плодове, както и свине от застрашена от изчезване местна порода. В политиката Юстис се впуска преди 20 години, като участва в кампания срещу въвеждането на еврото. През 2010-а е избран за депутат от редиците на консервативната партия, а през 2015-та за пръв път заема поста на аграрен министър.  
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар