МЕРКОСУР ще е заплаха за говедовъдите в Европейския съюз?

ЕК има намерението да предложи на страните от Южна Америка безмитен внос на 85 хиляди тона говеждо месо

Споразумението за свободна търговия с държавите от най-голямото обединение в Южна Америка – МЕРКОСУР ще е заплаха за говедовъдите в Европейския съюз. Това мнение изразиха австрийски експерти дни преди следващия кръг от преговори, който ще се проведе в началото на октомври.

Започналите през 2000 година преговори между Брюксел и Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венецуела навлизат в решаващата си фаза. Европейската комисия има намерението да предложи на страните от Южна Америка безмитен внос на 85 хиляди тона говеждо месо. Подобна мярка ще бъде много опасна за животновъдите в Европа, изтъкват австрийски представители в КОПА и КОДЖЕКА.

Браншовиците се опасяват, че Комисията се стреми да постигне по-добър достъп за европейски компании до пазара на услугите и индустриалните стоки в страните от Меркосур и в замяна е готова на големи отстъпки в сектора на селското стопанство.

Проучване на евентуалните последствия от споразумение с тези държави показва, че от по-голям внос на говеждо месо ще пострада най-вече австрийското животновъдство. Затова браншова организация в страната настоя целия сектор на селското стопанство да бъде или изваден от преговорния процес, или да бъде обвързан с много по-строги изисквания за качество. Само еднакви стандарти могат да гарантират справедлива конкуренция между производителите на говеждо в Южна Америка и Европа, убедени са австрийските представители в КОПА и КОДЖЕКА.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.