Ново начало за земеделските отношения между Аржентина и България

Н.Пр. Алфредо Атанасоф

Н.Пр. Алфредо Атанасоф

В Пловдив ще се проведе среща за промотиране на аржентинска земеделска техника

По инициатива на Посолството на Република Аржентина в България, на 11 септември в село Белозем, Пловдивско ще се проведе първата по рода си бизнес среща за промотиране на аржентинска земеделска техника и търговско сътрудничество. Събитието е планирано като цикъл от няколко последователни срещи, от който тази е първата. В срещите ще участва посланикът на Република Аржентина в България, Н.Пр. Алфредо Атанасоф, заедно с представители на Посолството и фирми – вносители, дистрибутори и производители на селскостопанска техника. Наш екип посети Аржентинското посолство в София, за да научи детайли преди събитието от самия посланик.

Това е едно събитие, което ще се проведе във вътрешността на България, близо до Пловдив. В момента има 8 български фирми, които са вносители на селскостопанска техника от Аржентина. Ние сме направили връзка между аржентинската камара на търговците на селскостопанска техника с българските контрагенти, включително и БАТА- Българската асоциация на търговците на земеделска техника, за да обсъдим с тях възможностите за сътрудничество конкретно в този сектор. Има един въпрос, който е приоритетен за нас, това е така наречената No-till сеитба или директно засяване. Нашата идея е да свържем чрез онлайн връзка специалисти и техници от Аржентина, които да могат да си говорят със своите контрагенти в България и да могат да отговорят на конкретни въпроси, които българските производители и фирми биха имали към тях.“

За миналата година митническата статистика показва значителен спад от около 40% в двустранния стокообмен между Аржентина и България. Любопитно е да се отбележи, че 16% от изнасяните от България за Аржентина стоки са машини за преработка на тютюн. От друга страна от Южноамериканската страна към България се внасят благородни метали, сурови фъстъци и вълна.

Отношението между нашите две държави е наистина много важно на много високо ниво. То не се свежда само до търговските взаимоотношения, но и в отношението между българи и аржентинци, между държавата България и народа. Конкретно в този сектор, понеже говорим за него, селско стопанство, Аржентина е голям износител към България на продукти, както в селскостопанския сектор така и в много други- хранителни продукти, зеленчуци, плодове. Нас ни интересува да развиваме тези отношения и да ги разширяваме. Една от задачите, които сме си поставили, е да подпомагаме увеличаването на този стокообмен.“

Събитието, което предстои в Пловдивско ще се осъществи с подкрепата на Аржентинската камара на производители на селскостопанска техника. Очаква се присъствието на представители на българското министерство на земеделието, храните и горите, на Българската търговско-промишлена палата и на Българската асоциация на търговците на агротехника.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.