1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ново правителство – нов късмет!

Ново правителство – нов късмет!

Снимка:

Продължаваме промяната! За селското стопанство е неразгадан символ

Ново правителство, нов късмет! Това е малко като лотария – теглиш билетчето пред изборната урна, ама не знаеш дали печелиш. Сега хората от агробизнеса – колкото и да не вярват в късмета, все пак таят надежда, че стават и чудеса. Продължаваме промяната – засега поне, за селското стопанство, това е неразгадан символ. Коя започната промяна от служебното правителство ще продължи? Зачеркнатото напояване в Плана за възстановяване? Очакванията не винаги са разумно дефинирани. Особено - като общо взето, никакви земеделски политики не бяха дебатирани. Впрочем, така е с другите отрасли.

Буагро аптека

Още от времената на множеството протести, неизменно присъстваше едно главно искане – предвидимост за условията и правилата на играта. На предприемачите в земеделието и животновъдството им дойде до гуша от недомислени условия за кандидатстване по ПРСР. Някои дори по време на течащ вече прием на документи. Не направи изключение и служебният кабинет на земеделското министерство. Пример – подмярка 4.2. Така горките кандидати и консултанти в крачка променяха документите. Животновъдите даже взеха главата на един заместник-министър. Заради нови изисквания за обвързаното подпомагане. Очаква се със сигурност да се върти ятаганът над главите на т.нар. престъпници. Наложително е обаче публичното дамгосване да става едва след завършено съдебно дело. Иначе думите за „шайката“ са дразнещи за средно интелигентните хора. Иначе лозунгът за върховенство на закона става кухо политическо клише.

Брюксел в превод: МЗХГ - свършеното по време на двете временни правителства

Какво ли ще произлезе от „случая Илчовски“? Ще разберем ли най-после дали Миню Стайков е пристъпил закона, или просто е разбит един бизнес? Как ще спре източването на пари за виртуални животни? За да отидат те при истинските фермери? Има ли експерти в ДФЗ, които участват в консултантски фирми чрез подставени лица? Обвързаното с производството подпомагане – как ще се спре източване на средствата от разни хитреци? Или ще се чака сателитната система „Коперник“, която не може да се подкупи… Освен изправяне на кривиците от миналия кабинет, трябва все пак да се наблегне на бъдещите европейски цели. За по-ефективно, цифрово земеделие, с по-голяма добавена стойност. Това всеки го знае. Умните глави на новото правителство са на ход да кажат – как? На качествено ново равнище трябва да се издигне селското стопанство е задачата на Плана за възстановяване. Което няма да се случи, ако се раздават пари на калпак. Ама за това трябва стиснато, защото е непопулярен подход към електората, особено по-мързеливия. Отново покълнаха надеждите за създаване на Земеделска камара – за кой ли път? Отново покълнаха надеждите за гласуване на Закона за поземлените отношения – три пъти претърпял крах! Междувременно се работи по законодателство, което позволява кражба на земи, отчуждаването им по цени далеч по-ниски от пазарните, разпри за „бели петна“. И още ред трудности. Очаквания много. Да разчитаме и на Дядо Коледа.

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.