1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ОЛАФ продължава да разследва скандалната обществена поръчка за популяризиране на ПРСР във "Фейсбук" и "Туитър"

ОЛАФ продължава да разследва скандалната обществена поръчка за популяризиране на ПРСР във "Фейсбук" и "Туитър"

Софийска градска прокуратура прекрати наскоро работата си по този казус

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) продължава да разследва скандалната обществена поръчка за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) във "Фейсбук" и "Туитър", както и скоростното забогатяване на нейните бенефициенти. Това става ясно от отговор на ОЛАФ до "Сега". "През 2012 г. ОЛАФ започна разследване във връзка с твърдения за нередности при ПРСР. Това разследване към момента е активно, но на този етап не могат да се правят изводи", пише в отговора.

Софийската градска прокуратура прекрати наскоро работата си по този казус, тъй като липсвали достатъчно доказателства за извършено престъпление. Обект на проверката бяха Кристина Спасова (25 г.) и Лора Димитрова (24 г.), бивши служителки в агенцията по безопасност на храните и пиарки на тогавашния министър на земеделието и храните Мирослав Найденов. С фирмата си "Кей Ем Ком" те спечелиха миналата година обществена поръчка за 50 хил. лв., за да създадат профили на ПРСР в социалните мрежи. Скандалът избухна миналия август, когато стана ясно, че дружеството им е учредено с капитал 2 лв. само три месеца преди подписването на договора с министерството на земеделието, а за по-малко от година Спасова купува офиси, имоти и дялове в компании и става крупен арендатор на земи, без да тегли банков кредит.

За разследването на ОЛАФ се разбра в началото на тази година. Първоначално Найденов отричаше да има подобно нещо, но после все пак призна. Той обаче се измъкна с уговорката, че европейската служба не разследва лично него, а министерството му. След като обществената поръчка стана публично известна, прокуратурата се самосезира по случая. Тя обаче чака 9 месеца Националната агенция по приходите (НАП) да провери имущественото състояние на Спасова и Димитрова. Резултатът беше, "че няма документално необосновани сделки". На това основание прокуратурата обяви, че няма достатъчно данни за извършено престъпление и отказа да разследва.

Междувременно от изтеклия запис на разговор между експремиера Бойко Борисов, Найденов и бившия градски прокурор Николай Кокинов стана ясно, че Спасова е играла роля при цялостното разпределение на европари в земеделското министерство - с още няколко души тя е писала правилата, по които са се давали пари на медии.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.