Пазарните оценки на докладите за заменки са достъпни

През февруари 2020 г. за осветяване на скандалната схема със заменките се застъпи Административния съд в София

WWF информира, че след искане по ЗДОИ на природозащитната организация WWF, Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) предостави достъп до докладите за определяне на пазарната цена на държавните имоти, предмет на замяна (т.нар. заменки).

Може да се запознаете със самите доклади тук.

Географското положение на имотите, предмет на наказателната процедура от ЕК, може да се видят на https://gis.wwf.bg/mobilz/zamenki/

През февруари 2020 г. за осветяване на скандалната схема със заменките се застъпи Административния съд в София. Със свое решение №1394 от 27.02.2020 г. по административно дело 14202/2019 съдът уважи жалбата на WWF България и отмени отказа на ИАГ да предостави докладите, с които е определена пазарната цена на всички държавни гори, заменени от държавата в периода 2007-2009 г. Основният мотив на съда, с който е обосновано правото на обществото да получи достъп до оценителските доклади от ИАГ, е наличието на надделяващ обществен интерес, особено когато „се цели разкриване на информация, която може да съдържа данни за корупция и злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността на задължения субект“.

Още информация по случая търсете на https://www.wwf.bg/?uNewsID=360510.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.