1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пик на пролетни пожари

Пик на пролетни пожари

Палят сухите треви

В момента е пикът на пролетните пожари, предизвикани от изгаряне на сухи треви каза за Агенция “Фокус” главен инспектор Костадин Ташков, началник сектор „Държавен противопожарен контрол на обекти в експлоатация”. По думите му е започнало традиционното изгаряне на сухи треви и храсти в т.нар. лесонепригодни площи и в крайпътни ивици. „Традиционно този момент е пикът на т.нар. пролетни пожари в този вид растителност”, заяви главен инспектор Ташков.

Поради промяна на вятъра и неговата скорост съществува риск от опожаряване на съседни площи, обекти, намиращи се в близост до горящите и други насаждения. Често подобни пожари заемат големи площи и не могат да се овладеят на време, коментира още Костадин Ташков. „В резултат на всичко това може да се опожарят големи територии и съответно да обхванат обекти, които извършителите на тези деяния не са ги предвидили. И в крайна сметка и те се оказват изненадани от факта, че не могат да овладеят предизвиканото от тях събитие”, заяви специалистът.

Пожари се причиняват и от пчеларите, които в този сезон традиционно извършват опушване на кошерите. По невнимание се запалват и сухи треви в съседство на кошерите, а от там огънят се прехвърля в горски насаждания, обясни Ташков.

Санкциите при изгаряне на сухи треви и храсти са от 200 до 2000 лева. Глобите са, ако деянието не представлява престъпление. Ако има престъпление, тогава вече е по Наказателния кодекс, допълни специалистът.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.