1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Политически натиск върху селскостопанския сектор в Холандия

Политически натиск върху селскостопанския сектор в Холандия

Партиите излизат с нови и нови предложения за преструктуриране на селското стопанство

Холандските фермери са изложени на все по-силен политически натиск. Въпреки техните протести през миналия месец, партиите излизат с нови и нови предложения за преструктуриране на селското стопанство.

Най-новата концепция идва от буржоазната, позната като про-земеделска правителствена партия на християндемократите. В нея се поставя под въпрос ориентираното предимно към експорт холандско селско стопанство. Основната теза на документа е, че секторът вече не може да отговаря на очакванията на обществото, тъй като замърсява природата и измъчва животните.

Затова християндемократите предлагат нещо средно между интернационализация и регионализация на селскостопанското производство. В документа, озаглавен "Перспективи за Холандия до 2030 година", се казва, че страната е вторият най-голям износител на аграрни продукти в света. Повод за най-остри дискусии даде изречението: "Ценности като устойчивост и защита на животните, както и доходите на фермерите, трябва да са по-важни, отколкото амбицията да сме вторият най-голям износител на храни". Новият подход, за който се говори в документа, предвижда разделение на производството – една част да е само за експорт, а другата да е насочена към вътрешния пазар. Според авторите най-подходящо би било стопаните, работещи регионално, да преминат към директни продажби. Така щяло да има и по-тясна връзка между производители и потребители, повече биоразнообразие и по-малко изхвърлени на боклука храни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.