Последна среща под хърватско европредседателство

Срещата на министрите за пореден път се състоя под формата на видеоконференция

"Бъдещето на ЕС е в селските райони, затова е необходимо да се обърне специално внимание на тях в Стратегическите планове за изпълнението на Общата селскостопанска политика”. Това каза агрокомисар Януш Войчеховски на последния Аграрен съвет под хърватско председателство. 
 
Заради коронакризата срещата на министрите за пореден път се състоя под формата на видеоконференция, като в Загреб присъства само немския земеделски министър Юлия Кльокнер, дошла, за да поеме лично щафетата от хърватската си колежка Мария Вучкович. 
 
"Искаме да обвържем селските райони с икономическото развитие на Европейския съюз. Затова планираме до средата на 2021-а да представим дългосрочна стратегия за тяхното развитие. Ето защо до края на  тази година Комисията ще пусне обществена консултация, мненията от която ще бъдат взети под внимание при съставянето на тази стратегия", обясни комисар Войчеховски.
Хърватското европредседателство мина почти изцяло под знака на коронакризата. Въпреки това през изтеклите шест месеца имаше и редица успехи, особено в селското стопанство. Един от тях е координацията между институциите, която доведе до приемането на промените в Регламент 1305, позволили на държавите да приложат временната извънредна мярка в помощ на фермерите заради последиците от коронавируса.
"Тази бърза реакция на всички институции е пример за европейското сътрудничество и солидарност в трудни времена“, изтъкна Мария Вучкович.
Като друг успех Загреб отбелязва опазването на рибните ресурси, както посочи и Юлия Кльокнер. 
Войчеховски благодари за работата на Хърватия по реформата на ОСП и отбеляза успехите във връзка с правата на сезонните работници, облекчаването на правилата за конкуренцията и функционирането на веригата за търговия на храни.
 
"Земеделието и храните отново са топ политически приоритети на Съюза. Осигуряването на 26,5 млрд. евро допълнително средства за земеделието представлява позитивен сигнал за сектора и за нашите фермери.