Преговорите продължават без резултат

Имаше редица срещи на малки групи и на четири очи, а в широк кръг разговорите продължават

Преговорите за европейския възстановителен план продължават четвърти ден. Лидерите на държавите членки все още не успяват да постигнат компромис как точно да бъдат разпределени милиардите.
 
В нощта срещу понеделник имаше редица срещи на малки групи и на четири очи, а в широк кръг разговорите продължават. Германският канцлер Ангела Меркел не изключи Съветът да приключи без резултат, тъй като въпросът за разпределението на парите от фонда за възстановяване след коронакризата все още не е решен.
 
Първоначалният план 500 милиарда евро да бъдат предоставени като безвъзмездна помощ, а останалите 250 милиарда като кредити, срещна отпора на т.нар. пестелива четворка – Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция. Към тях по време на преговорите се присъедини и Финландия. Затова председателят на Съвета Шарл Мишел предложи компромисен вариант – грантовете да се намалят до 390 милиарда евро. 

Дипломати съобщават за силно наелектризирана атмосфера, при която се чуват и сериозни упреци и нападки. Големите държави казват, че преговорите са много трудни, тъй като пестеливата четворка блокира всякакъв напредък. Като неин лидер се откроява австрийският премиер Себастиан Курц, който заедно с нидерландския си колега Марк Рюте настоява средствата да се отпускат само на държави, които спазват върховенството на закона. Критиката на двамата е насочена основно срещу Полша и Унгария.
 
Последното предложение от страна на пестеливите е безвъзмездната помощ да е в размер на най-много 350 милиарда евро, те искат и по-големи отстъпки за вноските си в европейския бюджет. От другата страна на барикадата са Ангела Меркел и Еманюел Макрон, които не искат да падат под 400 милиарда.  
 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.