Приоритетите на Германия в агросектора

Юлия Кльокнер очаква сериозни промени в бъдещото финансиране на аграрния сектор в Европейския съюз

Хуманното отношение към животните, опазването на околната среда в аграрния сектор и единно обозначение за хранителните стойности се основните приоритети на германското земеделско министерство по време на председателството на Съвета на Европейския съюз. Това обяви земеделският министър Юлия Кльокнер в Берлин. 
 
Според Кльокнер европейските потребители се нуждаят от специален етикет, който да обозначава как точно е произведено месото, което те консумират. Само така хората ще могат да направят информиран избор и да дадат своя принос за по-хуманното отношение към животните, смята тя.
 
Юлия Кльокнер очаква сериозни промени в бъдещото финансиране на аграрния сектор в Европейския съюз. Брюксел и много държави членки искат селското стопанство да се ориентира по-силно към опазването на околната среда и климата, затова ще има и съответни предписания и ограничения.
 
"В бъдеще екологичните стандарти трябва да важат за всички държави страни, но за целта Европейската комисия е длъжна да осигури достатъчно голям бюджет", посочи министърът.
 
През следващите шест месеца тя ще се стреми да постигне напредък при единното обозначение на хранителната стойност. Като пример се сочи френската система Нутрискор, която показва с различни цветове съдържанието на захар, сол и мазнини, както и полезните съставки в даден продукт.
 
Първата среща на аграрните министри ще бъде в края на август в град Кобленц, като Юлия Кльокнер се надява тя да се проведе присъствено, а не виртуално. "Време е да се видим и да си стиснем ръцете", каза тя. Регионът около Кобленц, където река Мозел се влива в Рейн, е известен със своите лозя, които Кльокнер смята да покаже на колегите си.