Продължава денонощното наблюдение на яз. “Тича”, край Шумен и яз. „Цонево”, край Варна от екипите на „Напоителни системи” ЕАД

Остава тревожна ситуацията в язовир "Цонево"

 

Нивото на яз. „Тича” е спаднало с 3 см, а на яз. „Цонево” се е покачило с 40 см. „Няма опасност за Шумен и Преслав. Следи се нивото на река Камчия, край село Бял бряг, община Смядово, област Шумен”, съобщи управителят на „Напоителни системи” ЕАД, клон Шумен, Юлиян Вълчев. Река Камчия е в коритото си и на този етап няма опасност от преливане, допълни още Юлиян Вълчев.

Тревожна остава ситуацията в яз. „Цонево”. Свободният обем на язовира само за едно денонощие е намалял с 10 млн. куб. м. и в момента е 20 млн. куб. метра. Изпускането продължава с 15 куб.м. в секунда. „Поради авария на енергогасителя на един от основните изпускатели, темповете на изпускане са недостатъчни, за да отговорят на високите води от река Луда Камчия, която се влива в язовир Цонево”, коментира управителят на „Напоителни системи” ЕАД, клон Варна, Ивайло Комитов. Създаден е оперативен щаб, съвместно с Гражданска защита и областният управител на Варна, за по-ефективно и бързо действие при необходимост, обясни още Ивайло Комитов.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.