Разнородни реакции по зелените стратегии на ЕК

В дискусията участва и комисарят по околна среда Виргиниюс Синкявичюс

Консерваторите и десните в Аграрната комисия на Европарламента са против стратегията за биоразнообразието, предложена от Европейската комисия. Това стана ясно по време на дискусията, в която участва и комисарят по околна среда Виргиниюс Синкявичюс.
 
"Утрояването на биологично обработваните площи за толкова кратко време на пръв поглед изглежда като добра мярка за постигане на целта, но това може да се осъществи само, ако и пазарът за биопродукти се развива в съответната посока", предупреждават от групата на консерваторите в Европейския парламент. Според тях подобни чисто количествени цели, колкото и примамливо да звучат, са нереалистични и само ще навредят на фермерите. Освен това целите на стратегията не съответстват на принципа за осигуряване на продоволствието с повече произведени в Европа продукти.
На подобно мнение са и народните представители от групата на либералите. Те са против идеята 30 % от обработваемата площ да бъдат поставени под защита, а 10 на сто да не се обработват изобщо. Италианските християндемократи изразиха недоволството си от факта, че със стратегията си Европейската комисия косвено обвинява селското стопанство в замърсяване на околната среда. 
 
Противоположна позиция заемат социалдемократите и зелените, които застават изцяло зад предложенията на Комисията. Според тях тя идва точно навреме, за да покаже, че фермерите имат отговорност спрямо обществото и трябва да инвестират повече средства в екологично и щадящо климата производство. Според зелените амбициите на Комисията са похвални, макар че е малко вероятно държавите членки да осъществят поставените цели.
 
И докато Аграрната комисия в Европарламента се изказа с малко мнозинство против стратегията, настроенията в Комисията по околна среда са в нейна подкрепа. Там повечето депутати са от зелените и левите формации. 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.