1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стриктното спазване и прилагане на всички необходими мерки за биосигурност ще дадат положителни резултати в борбата с АЧС

Стриктното спазване и прилагане на всички необходими мерки за биосигурност ще дадат положителни резултати в борбата с АЧС

Над 90 експерти и представители от 34 страни, сред които министри и заместник-министри на шест държави от Балканския полуостров – Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Косово и Сърбия участваха в 14-тата двудневна годишна среща на Постоянната експертна група за aфриканска чума по свинете (АЧС) в Европа, която се проведе в град София. В нея се включиха и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис и генералният директор на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) Моник Елоит.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев заяви, че конференцията има за цел страните, които се борят със заболяването, да получат политическа подкрепа, за да могат да прилагат необходимите мерки. По време на срещата бяха представени и обсъдени действията, които всяка една от засегнатите държави е предприела и прилага за контрол и изкореняване на болестта. Експертите изразиха мнение, че АЧС е сериозна заплаха за икономическия сектор в глобален мащаб, тъй като за нея ваксина няма. Тя бяха категорични, че строгите мерки за биосигурност при домашни и диви свине, бързо умъртвяване на болни и в риск животни, както и недопускане на изключения от законодателството са основните и единствени мерки за борба със заболяването. Мерките са базирани на последните научни и технически проучвания за болестта и всички държави се задължават да ги изпълняват.

Министри и експерти посочиха координацията, прозрачността и единния подход в контрола на болестта, като ключови за изкореняване на заболяването в глобален мащаб.
Резултатите от проведените дискусии ще бъдат включени в изготвянето на Глобална стратегия за контрол и изкореняване на АЧС в световен мащаб.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.