Световната банка помага с 500 млн. долара за щетите от насекоми

От началото на годината милиони скакалци минават през големи региони на Източна Африка, Азия и Близкия Изток

Половин милиард долара отпуска Световната банка, за да помогне на страните в Източна Африка и Близкия Изток, нападнати през тази година от скакалци. Средствата са предвидени като подкрепа за малки ферми, животновъди и селски семейства, чието оцеляване е застрашено от насекомите.
 
Тазгодишната напаст от скакалци е най-опустошителната за последните няколко десетилетия. Затова Световната банка ще подкрепи финансово пострадалите фермери, инвестирайки във възстановяването на унищожените посеви и умъртвените заради липса на фуражи стада.
"Ятата скакалци представляват допълнителна заплаха за засегнатите държави, които освен това в момента се борят и с коронавируса", заяви директорът на Банката Дейвид Малпас.
 
От началото на годината милиони скакалци минават през големи региони на Източна Африка, Азия и Близкия Изток, където опустошават посеви и пасища. На теория едно малко ято от насекомите за един ден може да изяде зърно, достатъчно за 35 хиляди души.
 
Държавите в региона се борят с тази напаст, пръскайки пестициди. Заради дъждовния сезон в момента условията за размножаване на скакалците са особено благоприятни, така че третирането с препарати не е достатъчно.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.