1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Тимерманс иска до 2050 г. ЕС да стане климатично неутрален

Тимерманс иска до 2050 г. ЕС да стане климатично неутрален

Борбата срещу климатичните промени не вреди на икономиката

 

Климатично неутрален Европейски съюз до 2050 година – това е основната цел на кандидат-комисаря по въпросите на климата Франс Тимерманс. Още през първите си 100 дни на поста той ще представи законопроект за драстично намаляване на емисиите от въглероден диоксид.

По време на изслушването пред евродепутати, Тимерманс обяви, че още с встъпването си в длъжност ще започне да работи по амбициозни цели за намаляване на емисиите. В новата Европейска комисия той ще заема поста на заместник-председател. "Ще внеса законопроект, който ще ни помогне да редуцираме емисиите с 50, а защо не и с 55 процента", каза кандидат-комисарят. Досега целта на Европейския съюз бяха 40 процента.

Според редица народни представители посочените от Тимерманс 55 % не са реалистични. Затова той изтъкна, че преди да внесе законопроекта, ще направи обстоен анализ на постижимото и чак тогава ще вземе решение. За 55 % настояват и Франция, Испания, Холандия, Португалия, Швеция, Дания, Латвия и Люксембург, които още преди изслушването призоваха Европейската комисия да застане зад тази цел.

Тимерманс не обясни какво точно ще съдържа неговото предложение, ясно е обаче, че ще има допълнителни мерки, засягащи въздушния транспорт и мореплаването. Отчитайки притесненията на бизнеса, че ограниченията ще доведат до финансови загуби, холандецът напомни, че Европа вече е намалила вредните си емисии с 22 процента спрямо 1990 година, а в същото време отчита 58-процентен икономически растеж. "Това доказва, че борбата срещу климатичните промени не вреди на икономиката", каза той и допълни, че не се стреми Европа да остане без автомобили, тези коли трябвало обаче да са по-екологични.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.