1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тръгват субсидиите за животновъди по схемите за обвързана подкрепа

Тръгват субсидиите за животновъди по схемите за обвързана подкрепа

Първият транш от средствата по всички схеми за обвързано производство в животновъдството (70%) ще бъдe преведен по сметките на стопаните от 19 до 23 октомври

Фонд „Земеделие“ започва изплащането на субсидии за подпомагане на сектор „Животновъдство“. Повече от 12 000 земеделски стопани, отглеждащи крави, над 14 000 собственици на кози и овце, както и 239 фермери, които  гледат биволи, ще получат подпомагане по схемите за обвързана подкрепа. Право на субсидии по схемите имат фермери, които са регистрирани като земеделски производители съгласно чл. 7 от ЗПЗП.

Окончателният размер на ставките, който се определя след проверка на земеделските стопани, заявили подпомагане, предвижда субсидията от 257 лв. на животно по Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави. По Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници ставката е 252 лв. на животно, а за овце-майки и/или кози-майки – 90 лв. За животни под селекционен контрол подпомагането за млечни крави и/или месодайни крави е 378 лв., а за овце-майки и/или кози-майки – 68 лв. По Схемата за обвързано подпомагане за биволи субсидията е в размер на 509 лв. за глава.

Първият транш от средствата по всички схеми за обвързано производство в животновъдството (70%) ще бъдe преведен по сметките на стопаните от 19 до 23 октомври. Общата сума, която ще получат фермерите, е около 90 млн. лв. Вторият транш от субсидията за глава животно ще бъде изплатен през месец декември.

Схема

Ставка (лв./животно)

 

Схема за обвързано подпомагане за млечни крави (СМК)

 

257

 

Схема за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници (СКЮ)

 

252

 

Схема за обвързано подпомагане за млечни крави и/или месодайни крави под селекционен контрол (ЕЖСК)

 

378

 

Схема за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки (ДПЖ)

 

90

 

Схема за обвързано подпомагане за овце-майки или кози-майки под селекционен контрол (ДЖСК)

 

68

 

Схема за обвързано подпомагане за биволи

 

509

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.