В условия на извънредно положение – реакциите на различните браншове

Надеждите на всички са насочени към земеделието

Отмина една динамична и трудна седмица след обявяването на извънредното положение в страната. Въпреки наложените ограничения, земеделците продължават своята работа на полето, в градините, в животновъдните стопанства.

Костадин Костадинов, председател на НАЗ: Ние винаги сме оптимисти

В земеделските стопанства е направена организация работниците да нямат контакт един с друг. Ползват се дезинфектанти и маски. От Националната асоциация на зърнопроизводителите коментираха, че още е твърдо рано да се прогнозира какъв ще е негативният ефект на кризата с коронавируса. Към момента състоянието на есенниците е добро, стопаните се надяват на още дъждове, а агротехническите мероприятия вървят в ритъм, очакват се доставките на семена, торове и консумативи.

От Асоциацията пишат становища, свързани с участието н работни групи, които изпращат в писмен вид, очакват работата онлайн да дава резултати.

„Ние правим дистанционно чертане по отношение заявяване на площите за подпомагане. Като всяко ново нещо, ще има сигурно и проблеми, но новите технологии навлизат в бранша ни, така че ще се опитаме да работим по този начин“, каза Костадин Костадинов, председател на НАЗ.

По отношение на рентите е рано да се дава прогноза, но Костадинов подчертава, че сега разходите на фермерите нарастват.

„Надявам се годината да е добра, да получим добра продукция.“

Борсите са другото място с много въпросителни, цените варират постоянно, председателят не се наема с прогноза, надява се на високи стойности.

 …………………….

Венцислав Върбанов, председател на АЗБП: Има притеснения, но и мобилизация в сектора. Трябва да имаме воля да се справим с предизвикателствата!

Стопаните продължават работата си и в условията на извънредно положение. Това потвърдиха от Асоциацията на земеделските производители в България. Председателят на структурата Венцислав Върбанов заяви, че мобилизацията е налице – направени са инструктажи и са раздадени защитни средства, а регулярната работа продължава.

„Продоволствената сигурност е обезпечена, има достатъчно храни и суровини и то за доста дълъг период, ще се справим в срокове с работата на полето, по работните места сме.“

Дори при компрометиране на реколтата, имаме достатъчно зърно, подчерта Върбанов и допълни, че условията на полето в момента са по-добри от миналогодишните по същото време. Имало е притеснения от някои фермери за изчерпване на препарати за растителна защита, но са получили уверения от фирмите, че това няма да се случи.

В животновъдството работата продължава по нормален начин, дистанционната форма на обслужване не е възможна, засилена е дезинфекцията. А в условията на коронавирус проблемът с африканската чума по свинете също не отшумява.

„Няма как да бъдат съкратени разходи въпреки кризата. Ако не се пръска с препарати, няма да има реколта“, смята Върбанов. По думите му не се предвижда съкращаване на персонал.

Разработването на проекти за участие в Програмата за развитие на селските райони продължава. Земеделците се надяват този процес да не бъде повлиян, макар и някои дейности да продължат в онлайн форма.

………………………

Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България: Сега е моментът супермаркетите вериги да се обърнат към българските производители

„Ние трябва да се подготвяме за активния сезон, но времето не е с нас, притеснени сме“, коментира Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България. Градинарите в момента се нуждаят от работна ръка, а в условията на извънредно положение това е невъзможно. От бранша са притеснени, че това ще възпрепятства както работата в градините сега, така и по-нататъшното прибиране на реколтата.

„Необходими са стотици хора, които трябва да се съберат на едно място и сме притеснени от това докога ще продължи тази ситуация. Голяма част от хората, с които работим, са работили в държавите, които са най-засегнати от коронавируса. Една част от тях са се върнали, но колко от тях са здрави – не се знае. Трябва да се мисли дали на тези хора ще бъдат направени тестове, ако изобщо започнем да работим и да ги събираме на едно място.“

Да се насочим към пазаруването на български продукти, призова Милтенова. Сега е моментът търговските вериги да се обърнат към българските производители на плодове и зеленчуци. В браншовата структура имат и много сигнали от малки производители, които не могат да продават продукцията си заради затварянето на фермерските пазари на открито. Според градинарите това не е правилно решение, тъй като големите магазини събират много повече хора на едно място.

Онлайн търговия на плодове и зеленчуци и в момента върви, но е слаба и няма да реши проблема, допълва Милтенова. Градинарите са поставили въпросите пред земеделския министър Десислава Танева, като отговорът е бил, че за работата на пазарите отговарят общинските ръководства по места. От друга страна, министър Танева е дала заявка, че ще проведе разговори с големите вериги да се обърнат в по-голяма степен към родните производители.

Мариана Милтенова сигнализира за забавени доставки на торове и препарати. Няма наблюдение, че има повишаване на цените на зеленчуците, но допуска, че това е възможно в настоящата ситуация.

Градинарите настояват кредитиране за закупуване на препарати, торове. „Обвързаната подкрепа я получаваме в момента, когато вече сме инвестирали в производството. Освен това трябва да се намерят начини за субсидиране на работната ръка.“

Криза с работната ръка очаква Милтенова и в останалите европейски страни. По думите й 1,2 млн. българи всяка година работят в страни от ЕС, като 80% от тях са заети в сектор Земеделие. В Италия и Испания, например, няма кой да засее, да работи и да прибере продукцията.

Проблем сега създава и измръзването на овошки. Градинарите не се наемат с прогноза на цените на продукцията в следващите месеци, защото ситуацията е динамична.

Земеделският производител Красимир Кумчев коментира, че хранителният бранш ще бъде най-малко засегнат от кризата.

В тази трудна за всички ситуация фермерът призовава всички за оптимизъм. Същевременно в социалните мрежи той настоява да бъде създаден Щаб по продоволствието с цел решаване на логистични проблеми с доставката на семена, торове и препарати, както и осигуряване на зелен транспортен коридор за придвижване на работниците.

……………….

Таня Дъбнишка, експерт по ОСП: Настроена съм оптимистично за нашия сектор

Две настроения в агросектора в условията на кризата с разпространението на коронавируса вижда експертът по земеделски политики Таня Дъбнишка. По думите й една част от производителите смятат, че сега е момент, в който родното производство ще се увеличи заради засиленото вътрешно потребление. Другата част от фермерите са по-обезпокоени заради свиването на общия европейски пазар и неяснотите около транспорта на суровини и храни от и към България.

Таня Дъбнишка не очаква затруднения в административното обслужване на земеделските производители, по-различни от обичайте. Надява се обаче, че сега е моментът Държавен фонд „Земеделие” да доразвие системата си за електронни услуги, за да могат стопаните да подават заявленията си през мобилни устройства без значение къде се намират физически.

„По отношение на ритъма на изплащането на средствата, по- скоро нямаме притеснения. По отношение на кандидатстването по ПРСР очаквам охлаждане на страстта на кандидатите, кризата да им подейства отрезвяващо. Това би имало оздравителен ефект и най-вече да кандидатстват стопани, за които инвестицията е необходима и за тях да има смисъл в посока развитие.“

По отношение на новата ОСП Таня Дъбнишка смята, че се очаква евентуално забавяне на преговорите, дебатира се дали преходният период да е две години, вместо една.

„Кризите са моменти за преосмисляне на приоритетите за правене на бизнес и за вземане на устойчиви решения. Сектор Земеделие е основата за преодоляване на кризите.“

……………………………………………

Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите: Сега най-големият патриотизъм за нас, българите, е да изберем българското!

В предприятията за производство на хляб са в сила екшън планове. Екипите работят при пълна мобилизация, това каза по отношение на разпространението на коронавируса у нас Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

„България има достатъчно преходни запаси. Освен това сме само на три месеца от жътвата, есенниците се развиват чудесно и ще имаме нова реколта. Произвеждаме хляб от изключително качествена българска пшеница.“

Проблеми с работната ръка няма. Кукушева заявява това и за другите сектори от хранителната промишленост, тъй като е координатор на националния оперативен щаб по храни и напитки.

Сега е моментът потребителите да поощрят българските производители, за да не сме в условията на икономическа пандемия след месеци, обобщи Мариана Кукушева.

„Респект към производителите, които не са отказали нито една заявка и продължават да произвеждат. Големите производители са локомотивът на нацията.“

……….

Антоанета Божинова, председател на СППЗ: У нас се произвеждат поне два пъти повече количества преработени плодове и зеленчуци, спрямо нуждите на населението

Браншът на преработвателите на плодове и зеленчуци е добре организиран и се справя успешно в настоящите условия. От сектора казват, че ако почистващите средства - дезинфектанти и подобни започнат да се изчерпват, държавата трябва да осигури приоритетно количества за предприятията, които произвеждат храна. Към момента притеснения за съкращаване на служители няма. От бранша се надяват да бъдат разсрочени задължения към бюджета, към банки, осигуряване на ликвидност на фирмите.

„Нямаме спрени предприятия, нямаме намалена производителност, напротив - има леки завишения на преработката“, коментира Антоанета Божинова, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

У нас се произвеждат поне два пъти повече количества преработени плодове и зеленчуци, спрямо нуждите на населението. Това е така заради факта, че браншът е силно ориентиран към износ. 

От бранша се опасяват за евентуалното затваряне на сухопътни граници и невъзможността за транспорт на продукция, защото неизпълнението на договорни отношения води до сериозни рестрикции. Също така много европейски граждани и хора от трети страни в момента разчитат именно на консервирани храни.

 …………………………….

Стайко Стайков, председател на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи: Към момента няма реален пазар на земя

Пазарът на земя в началото на годината по принцип не е активен. А заради извънредната ситуация дружествата, които купуват земеделска земя, са в изчакващо положение. Не се правят сделки и срещи с нотариуси, с цел да се избягват контактите между хора. От бранша не очакват вариране в цените, а в последните години тенденцията е възходяща.

Предлагането и търсенето на земеделска земя е балансирано, допълва Стайко Стайков и няма причина за рязко вариране в цените, дори в сегашната ситуация на криза с разпространението на Ковид-19. По отношение на рентите също няма предпоставка за движение в цените.

…………………

Анализатори от ИнтелиАгро: Агросекторът е стратегически за държавата и неговата значимост изпъква именно във време на криза като сегашната

От Фондация ИнтелиАгро предлагат правителството да предприеме следните действия с цел смекчаване ефекта на кризата:

  • Да обяви агросектора за критичен за националната сигурност, т.е. такъв, който е длъжен да продължи работа, независимо от предприеманите мерки за ограничаване разпространението на коронавирус.
  • Да се обезпечи работата на поддържащите индустрии и услуги, като напр. ветеринарни, производство и доставка на торове и препарати и пр.
  • Да осигури предвидимост. Това означава държавата да изпълни всички свои ангажименти към бизнеса, свързани с плащания както по линия както на европейските фондове така и на националния бюджет и то по начините и в сроковете, предвидени от закона и действали досега.
  • Кампанията за подаване на заявления за подпомагане да протече в срок.
  • Временно да се преустанови практиката на временните трудови договори за сезонните работници и те да се наемат свободно от производителите през настоящата година.

Тези мерки ще обезпечат спокойната работа на бизнеса и продоволствената сигурност на населението в рамките на идващите месеци, смятат от ИнтелиАгро.