Все повече държави в ЕС затварят границите си заради COVID-19

Според медии в Германия затварянето на границите има за цел не само да ограничи разпространението на вируса, но и да предотврати презапасяването

Заради пандемията от коронавируса Германия последва примера на други европейски държави и затвори границите си към Австрия, Франция, Люксембург, Дания и Швейцария. Изключения се допускат за чужденците от пограничните региони, които работят във Федералната Република, обяви федералният министър на вътрешните работи. Гражданите на страната, както и чужденци с валидни работни визи, също могат да пътуват. Разрешени остават и доставките на хранителни продукти.
 
Подобни мерки важат и в други страни от Европейския съюз. Полша, Чехия, Австрия и Дания още от миналата седмица са със забрана за влизане откъм Германия. На немско-полската граница има огромни опашки от леки и товарни автомобили с поляци, които искат да се завърнат в родината си. В отговор на предприетите от Берлин ограничения, Франция също обяви по-строги проверки.
 
Според медии в Германия затварянето на границите има за цел не само да ограничи разпространението на вируса, но и да предотврати презапасяването с храни и други продукти от първа необходимост от страна на чужденците, довело вече в някои погранични региони до проблеми с доставките.
 
В същото време председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че затварянето на границите може да причини недостиг на храни в много държави. На фона на блокираните по граничните пунктове камиони, фон дер Лайен каза в специално видеообръщение, че една от най-важните задачи за Брюксел в момента е да запази вътрешния пазар, за да не се стигне до продоволствена криза. В тази връзка тя обяви, че ще предложи единни контролни мерки по всички граници, така че да не се допуснат блокирани хора и товари. Освен това Европейската комисия ще започне централизирани доставки на тестове и обдишващи апарати. Ще има и ограничения за износ на определени стоки, най-вече медицинска апаратура, лекарства и предпазни средства, посочи Урсула фон дер Лайен.
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар