Зелените в Германия поемат по нов път

Инициаторите на промяната настояват партийната програма да бъде преработена в областта на генното инженерство

Партията на Зелените в Германия трябва да преосмисли отношението си спрямо генните технологии. За това настояват 22 водещи партийни членове в предложение, изпратено до ръководството.
 
За да посрещнем по-добре предизвикателствата в селското стопанство, трябва да създадем по-добри рамкови условия за научните изследвания в областта на генно модифицираните организми, се казва в документа. Според авторите му досегашните стратегии за едно устойчиво земеделие вече не са достатъчни, за да спасят планетата.
 
В тази връзка инициаторите на промяната настояват партийната програма да бъде преработена в областта на генното инженерство. Биоземеделието, разнообразието на сортовете, адаптираните методи на отглеждане и сеитбооборот и сега имат важен принос за устойчивостта, изтъкват те.
"Но дори при пълното използване на тези възможности няма как да се справим с климатичните промени, изхранването на човечеството и запазването на биоразнообразието", се казва в документа.
 
Затова е необходимо да се преработят законите, свързани с генно модифицираните организми и да бъдат адаптирани към най-новите научни постижения. В този сектор не е важно какви методи се прилагат, а какви резултати носят те за човека и природата.
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.