Австрия дава 500 млн. евро в подкрепа на бизнеса

С около 100 милиона евро ще бъдат подкрепени селските кръчми и гостилници в структурно слабите региони

С 500 милиона евро Австрия ще спасява своите ресторантьори и ще стимулира консумацията на местни хранителни продукти. Предвидено е и премахването на акциза върху пенливите вина, което ще облекчи производителите и потребителите.
 
"Тези облекчения, които могат да достигнат половин милиард евро, са стартовата помощ, от която се нуждаят нашите заведения. Искаме да гарантираме оцеляването на 40 хиляди ресторанти, кафенета и барове, в които работят над 145 хиляди души. Тези заведения са основен двигател на регионалната икономика, а с подкрепата за тях подаваме ръка и на нашите фермери", обяви Елизабет Кьостингер – министър на земеделието.
 
Пакетът предвижда намаляване на ДДС за безалкохолните напитки до 10 процента, което ще влезе в сила още на 1 юли тази година. Отдавна исканото премахване на акциза върху пенливите вина ще бъде осъществено и ще облекчи производители и потребители с около 25 милиона евро.
 
С около 100 милиона евро ще бъдат подкрепени селските кръчми и гостилници в структурно слабите региони. Други 150 милиона отиват за ваучери за храна, от които могат да се възползват 600 хиляди работници и служители в цялата страна. За да се повиши посещаемостта в заведенията служебните срещи ще могат да се приспадат от данъците на по-голям процент.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.