Музей „Етър” запази служителите си заради мярката 60/40

Етнографският музей на открито отново отвори врати за посетители след двумесечна карантина

Етнографският музей на открито „Етър” отново отвори врати за посетители след двумесечна  карантина. Музеят успя да съхрани всички служители, въпреки, че беше прекратил напълно стопанската си дейност заради държавното финансиране по мярка 60/40. Нови инициативи и изложби привличат туристите. Занаятчийските дюкяни в Етъра са част от малкото в страната, които работят и посрещат посетители, въпреки икономическите трудности. Музеят беше първият, одобрен да се възползва от мярката 60/40, като седем служители не бяха съкратени.

Етъра

проф. Светла Димитрова

Директорът проф. Светла Димитрова, споделя:

„Освен, че имаме и музей, имаме и хотел, той беше затворен, както и музея, по време на извънредното положение и всъщност хора, които работеха в хотела, намериха ново работно място. Ще си развием център за продажба на билкови продукти, мед, сладка , билкови чайове в една сграда, която е извън сградата на музея, но ние я стопанисваме и чрез нея правим връзка с природния парк Българка!“

Мая Колчева, която дълги години работи като рецепционист в хотела на Етъра, запази работата си. Вече прави кафе на пясък в дюкян на чаршията. Мая Колчева разказва:

„Останах на работа, а не съм в неплатен отпуск или на борсата, и съм много доволна! Работех на рецепцията на хотел, а сега изпълнявам друга длъжност и съм доволна, че имам работа!“

От музея казаха, че са получили финансиране на два транша, но тъй като от средата на месец май са започнали работа, мярката ще бъде преустановена. Любопитни изложби и нови инициативи вече привличат туристите. Отскоро беше отворена Ретро книжарница, в която могат да се закупят интересни книги за по 2 и 3 лева.

Още за музей „Етър” гледайте в програмата на АгроТВ

Автор: Ана Минева

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.