Нова Зеландия поставя аграрния сектор на първо място

Планът за бъдещето залага на разкриването на нови възможности

Нова Зеландия ще бори последствията от коронакризата, поставяйки селското стопанство в центъра на усилията си. За целта правителството е разработило десетгодишен план, наречен
 
"Готови за един по-добър свят". С този план страната иска да засили потенциала на земеделието, риболова и горското стопанство.
 
Сред най-важните намерения през следващото десетилетие министър-председателят нарежда увеличение на аграрните експорти с около 30 милиарда евро, 10 % повече работни места в селското стопанство и хранителната индустрия, както и намаляване на емисиите от метан с една десета. До 2050-та тези емисии трябва да паднат наполовина в сравнение с 2017 година.
Планът за бъдещето залага на разкриването на нови възможности. Правителството на Ардърн е заделило вече близо 1 милиард евро за редица мерки, сред които защита от наводнения, поощряване на износа, създаването на работни места и други. В рамките на новия план ще бъдат отпуснати допълнителни средства.
 
"По време на коронакризата фермерите и преработвателите се грижеха за нашата прехрана и запазиха много работни места. Със силата на техните експорти те сега ще играят голяма роля за икономическото ни възстановяване", каза премиерът. 
Земеделският министър Деймиън ОКонър посочи, че Нова Зеландия трябва да стане "глобална и зелена марка" за качество, което ще й даде голяма преднина пред останалите участници на световните пазари. "Планът "Готови за един по-добър свят" обединява мерки, инвестиции и ресурси, за да ускори необходимата трансформация и има голям потенциал за първичния сектор", допълни той. 
 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.