Активисти в защита на магаретата за туризъм

Според активисти разяснителните кампании не са достатъчни, налага се държавата да се намеси

Да се прекрати използването на магарета и мулета като "таксита" за туристи, настояват гръцки природозащитни организации. Според активистите разяснителни кампании не са достатъчни, налага се държавата да се намеси и да забрани порочната практика със закон.
 
В Санторини и други гръцки острови магаретата често се ползват от местни гидове, за да изкачват туристи до високите места, а през зимата пренасят строителни материали. Често се стига до малтретиране на животните, които освен това имат и сериозни наранявания от тежките самари. Според гръцките екоактивисти животните са оставяни на слънце, без вода, храна и сянка.
 
donkey
 
Затова още през миналата година прокуратурата на областта издаде писмени разпоредби за местните полицейски власти, които да следят за злоупотреба с магаретата и мулетата. Въпреки това подобрение не е настъпило.
 
В резултат на призивите за държавна намеса правителството в Атина обяви, че през април тази година ще проведе информационни срещи със собствениците на магарета на Санторини. Според природозащитниците това  няма да е достатъчно, тъй като хотелиерите се опасяват от финансови загуби, ако преустановят предлагането на този вид разходки.
 
donkey
 
В гръцкото законодателство за защита на животните магаретата и мулетата не се споменават като видове, подлежащи на контрол или регистрация. Ето защо екоактивистите настояват те да бъдат причислени към домашните животни, подобно на конете.