Активисти в защита на магаретата за туризъм

Според активисти разяснителните кампании не са достатъчни, налага се държавата да се намеси

Да се прекрати използването на магарета и мулета като "таксита" за туристи, настояват гръцки природозащитни организации. Според активистите разяснителни кампании не са достатъчни, налага се държавата да се намеси и да забрани порочната практика със закон.
 
В Санторини и други гръцки острови магаретата често се ползват от местни гидове, за да изкачват туристи до високите места, а през зимата пренасят строителни материали. Често се стига до малтретиране на животните, които освен това имат и сериозни наранявания от тежките самари. Според гръцките екоактивисти животните са оставяни на слънце, без вода, храна и сянка.
 
donkey
 
Затова още през миналата година прокуратурата на областта издаде писмени разпоредби за местните полицейски власти, които да следят за злоупотреба с магаретата и мулетата. Въпреки това подобрение не е настъпило.
 
В резултат на призивите за държавна намеса правителството в Атина обяви, че през април тази година ще проведе информационни срещи със собствениците на магарета на Санторини. Според природозащитниците това  няма да е достатъчно, тъй като хотелиерите се опасяват от финансови загуби, ако преустановят предлагането на този вид разходки.
 
donkey
 
В гръцкото законодателство за защита на животните магаретата и мулетата не се споменават като видове, подлежащи на контрол или регистрация. Ето защо екоактивистите настояват те да бъдат причислени към домашните животни, подобно на конете.  

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.