1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Близо 30 млн. елхи са продадени в Германия

Близо 30 млн. елхи са продадени в Германия

Над 2 милиона дръвчета са от внос

29 милиона и 800 хиляди елхи бяха продадени тази година в Германия за коледните празници. Броят е почти равен на миналогодишния, а над 2 милиона дръвчета са от внос. 

По данни на браншовия съюз на дърводобивната индустрия тазгодишният оборот е сравним с този от 2018-та, когато бяха генерирани 715 милиона евро. Най-предпочитаният вид елха и този път е била кавказката ела с пазарен дял от 75 процента. Цените също не са се променили, въпреки сухото лято. Причината е, че на пазара излизат нови играчи, които предлагат елхите по-изгодно, отколкото традиционните производители.

Заради сушата тазгодишните дръвчета са били по-малки. На все по-голяма популярност се радват биоелхите, както и живите, продавани в саксии. Расте и пазарният дял на онлайн-търговията. За последните 10 години браншът отчита бавен но стабилен ръст на продажбите. Ако през 2009-та броят е бил 29 милиона, то сега продадените елхи вече са с 800 хиляди повече. За това допринасят нарасналият брой на едночленните домакинства, както и коледните украси в магазини и учреждения.

Над 2 милиона и половина елхи са внесени от чужбина, като 86 % от тях са от Дания. Стойността на импорта е 26 милиона евро, с 16 на сто повече, отколкото през миналата година. В същото време Германия е изнесла около 750 хиляди дръвчета, една четвърт от които за Холандия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.