1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Германското правителство е против въвеждането на задължителен етикет за месото, който обозначава начина на отглеждане на животните

Германското правителство е против въвеждането на задължителен етикет за месото, който обозначава начина на отглеждане на животните

Като аргумент Берлин посочва прекалено големите разходи за дефиницията и контрола

Германското правителство е против въвеждането на задължителен етикет за месото, който обозначава начина на отглеждане на животните. Като аргумент Берлин посочва прекалено големите разходи за дефиницията и контрола. Вместо това от агроведомството предлагат доброволни инициативи, показващи хуманно отношение към животните.

"Федералното правителство няма намерение да въвежда задължителен етикет", се казва в писмен отговор от земеделското министерство на парламентарно питане от страна на опозицията в Бундестага.

Берлин се оправдава и с това, че в момента няма индикации Европейският съюз да въведе етикет, с който да се посочва как точно е отгледано животното. Ако Германия направи самостоятелно тази крачка, това би довело до дискриминация на местните производители и би изисквало специални правила, за да не се ощетят вносителите на продукти, които нямат този етикет, се казва още в отговора на аграрното ведомство.

Затова вместо задължителен, правителството залага на доброволен етикет с няколко степени. Критериите за този начин на обозначение няма да се отнасят единствено до начина на отглеждане, но ще включват и управленски фактори.

От опозицията изразиха недоволството си и критикуват, че правителството не показва готовност да води дискусия по въпроса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.