Говеда с допълнителни очи плашат хищниците

Експеримент е проведен с 2061 крави

Любопитен метод за защита от хищници. Може ли изрисуването на допълнителен чифт очи върху задните части на говедата да ги предпази от хищници? Отговор на този въпрос търсят учени в Ботсвана.
 
При експеримента, проведен с 2061 крави, е тествано дали допълнителните очи са в състояние да прогонят лъвове и леопарди. При теста на т.нар. "Eye-cow-метод" учените са изрисували с акрилна боя очи върху задните части на животните от стадото. Други крави са получили само един хикс, а останалите са без допълнителни знаци.
След четири години резултатите показват, че 15 от общо 835 животни без знак са станали жертва на хищниците, както и четири от онези, белязани само с хикс. В същото време са оцелели всички 683 крави с четири очи.
 
Въпреки положителния резултат учените от университета в Нов Южен Уелс в Австралия са предпазливи в оценката си. Те подозират, че ако всички животни в едно стадо бъдат маркирани по този начин, хищниците след време ще разберат, че допълнителните очи не са истински. Затова те препоръчват на фермерите да оставят поне няколко крави без знак, така че лъвовете да имат алтернативна плячка и да пощадят белязаните. 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.