МИГ Радомир-Земен - на фокус в шестия епизод на новата рубрика по АГРО ТВ

Местната инициативна група изпълнява мултифондова стратегия за развитие по 4 оперативни програми

В епизод 6 от поредицата “Местните инициативни групи - Създаваме бъдещето в селските райони” ви отвеждаме в Западна България, за да ви покажем как МИГ Радомир-Земен заедно с бизнеса и администрацията работят за развитието на местната икономика. Макар Местната инициативна група Радомир-Земен да е сравнително млада, с уверени крачки върви към постигането на заложената стратегия.

 

“МИГ Радомир-Земен работи малко повече от 2 години. Изпълняваме мултифондова стратегия за развитие по 4 оперативни програми на обща стойност около 7,5 млн. лв. Основните ни цели са конкурентоспособна икономика, устойчива заетост, достойни доходи и добри условия на живот на територията на двете общини Радомир и Земен”, обясни Радослав Йорданов, изп. директор на МИГ Радомир-Земен.

Като всяко начало и тук нещата не потръгват с темпото, с което си е представял Радослав Йорданов - да се създаде екип от изключителни експерти е трудно. Постепенно обаче, пъзелът започва да се подрежда и инициативата набира скорост.

“Към днешна дата към МИГ има подадени 38 проектни предложения на обща стойност над 8 млн. и 300 хил. лева. Сами разбирате, че за две години сме надхвърлили с 1 млн. лв. общия бюджет на стратегията”, подчерта Радослав Йорданов.

Общо одобрените проекти към момента са 20 на обща стойност 4 млн. и 200 хил. лв. Подписани са 9 договора за около 2 млн. лв.

По Програмата за развитие на селските райони има 15 договора, като един от бенефициентите е младият зърнопроизводител Людмил Граховски от село Кондофрей. Той е потомствен земеделец, който е решил да продължи семейния бизнес. Чрез МИГ Радомир-Земен той кандидатства по мярка 4.1 „Подкрепа за инвестиции в земеделски стопанства“ с финансиране по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Иска да модернизира стопанството си с ново селскостопанско оборудване.

 

“Проектът ми е за 6-метрова вакуумна мулчираща сеялка, която е комбинирана с дискова брана - последна дума на техниката. Със старата сеялка на ден засявахме по 250 дка, с тази - по 600 дка. Работната ръка е по-малко, обслужва се по-бързо и като цяло е доста по-ефективна”, заяви Людмил Граховски.

С екипа на МИГ Радомир-Земен младият земеделец е в постоянен контакт при реализирането на проекта си и оценява експертизата им: “МИГ Радомир - Земен подпомага младите земеделски стопани. Отзивчиви са, отговарят на всички въпроси и питания, помагат. Така работата върви. С една дума - доволни сме!”

 

 

Още при създаването на местната група, компания в Радомир, специализирана в производството на метални калъпи за изливане на бетонни блокове, вижда възможност за съвместно партньорство. В момента вече се реализира проект за внедряване на две роботизирани системи за заваряване на калъпите. Инвестицията ще увеличаване производителността на предприятието с най-малко 35%. Предвижда се да бъдат наети 6 нови служители в компанията, а проектът се реализира по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.


“Работните места, които ще се разкрият, са свързани с оперирането на една нова техника. Това е сравнително престижна работа и когато достигнем планираната производителност на труда, може да се гарантира едно трайно добро възнаграждение за региона”, заяви Ташко Гергов, финансов директор на компания за метални калъпи в Радомир.

От предприятието са категорични: Предимството на Местната инициативна група е, че тя познава територията и потребностите на бенефициентите си най-добре и спомага не само да се реализира един проект, но той да доведе до устойчиво развитие на местната икономика.

 

“В определени сфери и дейности е по-добре да се реализират проекти през Местните инициативни групи, тъй като това са хората, които са на място, запознати са добре с конкретните условия и бизнеса на място”, допълни Ташко Гергов.

Един от стратегическите работодатели в региона е компания - част от шведска индустриална група за производство на електромеханични и електрооборудвани апарати и модули, с експортно ориентирано производство. Осигурява работа на над 760 служители в предприятието си в Радомир. В условията на кризата в момента ръководството на компанията насочва силите към опазване здравето на служителите си.

“От 2019 г. си партнираме с Местната инициативна група, която е коректен партньор по работата ни с европроектите. Доволни сме от активността на МИГ-а, свързана с оперативните и административните дейности по проектите. Основният проект, който ни предстои да бъде подписан, е свързан с подобряване условията на труд. Тези проекти подсигуряват на нашите служители лични предпазни средства, свързани с ежедневната работа - предпазни маски, обувки, ергономични столове и маси, които дългосрочно подобряват качеството на работа на нашите служители”, коментира Емил Николов на компания за електрически табла и компоненти в Радомир.

 

 “Оценката на МИГ-а ще я даде нашата местна общност, но призовавам всички инициативни хора, които искат да кандидатстват, които искат да развиват бизнеса си, които искат да развиват образованието, които искат да живеят в една по-приветлива и хубава среда, да се обърнат към нас, да представят своите идейни проекти, заедно да ги обсъдим и ако има възможност и отговарят на критериите за кандидатстване, да бъдат финансирани!” – категоричен е Радослав Йорданов, изпълнителен директор МИГ Радомир – Земен.

Видео по темата: 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.