Млад еленчанин ще работи във ферма за ягоди в Англия

През последните седмици доста българи заминават

Пандемията от коронавирус затвори границите за движение на стоки и хора и доведе до остър дефицит на сезонни работници в страните от съюза. Вече се усеща драстично намаляване на свежите зеленчуци и плодове на пазарите навън. Европейската комисия взе решение да се отворят „зелени коридори“ за достъп на работници до фермите в Общността. През последните седмици доста българи заминават, ето един от тях. 
 
20-годишният Данчо Петров очаква дни да отлети за Великобритания, тъй като е одобрен за работа в земеделска ферма в Уинстоун. Той е работил доскоро в месокомбинат и като спасител на басейн, но от месеци е безработен. Не се притеснява, че Англия е рискова държава с висока заболеваемост.
„Кандидатствах през януари месец като тогава това не беше актуално,  кандидатствах за работа и просто заминавам! Първоначално започваме с високи ягоди, които са на по метър и половина, а впоследствие в края на август, началото на септември започва брането на ябълките!“.
От 22 години Виолета Белчева работи като консултант „Човешки ресурси“ и трудов експерт към големи производствени компании. Поддържа контакти с българи, които работят в чужбина.
„Урсула фон дер Лайен прочете решението на Европейската комисия за осъществяването на зелен коридор за всички сезонни работници в Евросъюза и във Великобритания все още, така че износът на сезонна работна ръка е напълно реален, Специфичното е, че е само за хранително-вкусовата промишленост и селскостопанска продукция!“
Условията и заплащането се договарят индивидуално между работодател и работник.
„Заминаването ще бъде напълно нормално, с изключение, че като пристигна в Англия, ще бъда поставен под карантина.
„Става единствено с една декларация, която получават по интернет сезонните работници и където работодателят декларира тяхното наемане на договор. Рисковано е, много обаче предприемат този ход, за да могат да осигурят прехрана на семействата си. “
 
Виолета Белчева допълва, че други българи в Германия също ще заминат за фермите в Англия, заради изгодния курс на английската лира.
 
Автор: Ана Минева

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.