Национално изложение на коне от породата Български тежковозен събира над 30 коня в Троян

Поредното пето изложение на най-силната ни родна порода коне, ще се проведе на 11 юли на откритите зелени площи в центъра за занаяти и изкуствата – „Орешак“, край Троян. Вече са записани по десет екземпляра в трите категории - жребци, кобили и подрастващи кончета, като последните са раздлени на мъжки и женски. Събитието организирано от Националната асациация по коневъдство (НАК) ще съблюдава задължителните дисциплина, дистанция и дезинфекция предвид големия интерес от страна на участници и зрители и условията за ограничаване на разпространението на COVID-19. Официалното откриване ще се състои от 11:00 ч като се очаква сред скъпите гости освен представители на местната общинска власт в Троян да бъде и отново и Величкият Епископ Сионий, който от години лично присъства на  събитието и винаги е споделял открито страстта си към конете.  

Програмата ще предложи оценяване на конете по 5 показателя от експертно жури, което ще дава оценки  по 10-тобалната система за екстериор, ход, произход, типичност и темперамент. За зрителите, които ще посетят изложението съчетавайки почивния ден с посещение до Троянската Света Обител, домакините са подготвили и различни аткракциони: езда на коне от тежовозната порода, демонстрация на теглетелните умения но конете, изложение на файтони и разбира се разходка из залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Това е единственото място в България, където майстори от цялата страна показват своите съвременни ръчно изработени творби.

Миналата година жребецът Рамбо Ел, собственост на Държавно стопанство „Росица“ събра най – висок бал оценки от тричленното международно жури и стана шампион на породата. За съжаление  тази година няма да видим представители от чужбина поради условията за ограничаване на коварният вирус, но така или иначе събитиетоще се проведе в типичния си стил и блясък.

Породата и тази година се подпомага с европейско финансиране по прогама „Агроекелогия“, като най-добрите екземпляри се насочват към развъдна дейност, с цел сърханение на породата и генетичното й разнообразие. Точно поради този причина бяха внесени два жребеца през 2019 от Унгария и Румъния.

Очаквайте подробен репортаж от събитието  предаването „ Конете на България“ по Агро ТВ.

 

Снимки: Архив EzdaPress 2019