Нови идеи за оползотворяването на Коледните елхи

Иглите на елхите се състоят от 85 процента комплексен полимер

Как е възможно да оползотворим Коледните елхи? Препоръките са на британски учени. Някои от методите са в процес на разработка.

В Университета на Шефийлд са разработили метод, с който извличат полезни вещества от игличките, които намират употреба в подсладители или бои. Иглите на елхите се състоят от 85 процента комплексен полимер. В своята цялост този полимер обаче не позволява използването на ненужната вече елха в индустрията или като суровина за добив на енергия. Затова в Шефийлд са разградили целулозата на съставните й части – захари и смоли. С помощта на топлина и разтворител под формата на глицерин от игличките се получават течност и твърд отпадъчен продукт. В течността има глюкоза, оцетова киселина и фенол, които се използват в производството на храни и в химическата индустрия.

В Университета в английския град Бат пък са разработили технология, чрез която от етеричните масла в игличките се прави пластмаса. Огромната част от тези вещества, наричани пинени, се натрупва като страничен продукт при производството на хартия.

И двата метода все още не са особено популярни. Затова учените дават няколко съвета какво да правим с непотребната вече елха. В Германия дръвчетата се предават в електроцентрали, работещи с биомаса, и така се превръщат в ток и топлинна енергия. Според изчисленията на WWF събраните само в Берлин елхи са достатъчни, за да захранват 500 домакинства с парно и електричество за цяла година. В други германски градове елхите отиват за храна на животните в зоологическите градини. Специалистите препоръчват дръвчетата да не се изхвърлят в природата или като биоотпадък, тъй като се разграждат много бавно. Могат да се изгарят в камини или печки, стига инсталацията да е оборудвана с филтри за фини прахови частици.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.