Проведе се протест на земеделците от Новачене

Снимка: botevgrad.com

Снимка: botevgrad.com

Те отправиха призив към АПИ относно път E-79

Земеделски производители от село Новачене, Ботевград, излязоха на мирен протест. Причината – около 8 км от скоростния път Ботевград-Мездра преминава през землището на селото, а в проекта за модернизация на трасето не е предвиден достъп на селскостопанска техника до обработваемите земи. Земеделците изразиха недоволство в знак на несъгласие с проекта за трасето на Е-79. По думите им пътят край селото се затваря, като ще стане скоростен, но без да се осигурява достъп до нивите.

„В тази част, която минава през нашето землище подадат около 2000 декара масиви със зърнени и маслодайни култури, овощни вишневи насаждения, както и ливади за селскостопански животни. По проекта, който е подготвен не е предвиден достъп до нашите земи. Няма как да стигнем до тях със земеделските машини, от никъде не може да се мине“, коментира Иван Димитров, предс. на земеделска кооперация „Новачене-14“.

Земеделието осигурява и препитание на десетки хора. Фермерите искат право на свободен достъп до земята си, затова се обръщат към Агенция „Пътна инфраструктура“. Земеделците до края на седмицата ще напишат протестно писмо до АПИ. В него те ще настояват за спешна среща и решаване на проблема. В понеделник декларацията им ще бъде входирана в Агенцията. „Няма да се спрем пред нищо. Ако не се реши казусът ще има нови протести“, каза Димитров. Той даде 10-дневен срок на АПИ да реагира на недоволството и писмото им, след като бъде адресирано. Ако Агенцията не погледне отговорно на земеделците, те ще организират редовни протести и затваряне на пътя. Фермерите настояват за изграждане на съоръжение, което ще им осигури достъп до обработваемите земи, от които вадят прехраната на семействата си.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.