1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Руски крави ще носят очила за виртуална реалност

Руски крави ще носят очила за виртуална реалност

Първите експерименти бяха проведени в стопанство близо до столицата

Нещо любопитно и иновативно. Подбрани руски крави ще получат очила за виртуална реалност, съобщават от земеделското ведомство в Москва. Така животните ще дават повече мляко, надяват се специалистите.

Целта на иновацията е да се увеличи производството на мляко, за да компенсира недостига, възникнал след обявяване на ембаргото през 2014 година. Тогава Москва забрани вноса на хранителни продукти от Европейския съюз и няколко други западни държави.

С новият метод Русия иска не само да вдигне млеконадоя и количествата, но и да се върне на международния пазар като износител на млечни продукти, се казва в съобщението на ведомството. Очилата за виртуална реалност ще показват на кравите кадри от свежа, зелена, гъста растителност в пасища, най-вече през студените зимни месеци. Така се очаква животните да се отпуснат и да дават повече мляко.

Първите експерименти бяха проведени в стопанство близо до столицата. Според министерството резултатите са "невероятни". Специалните очила били изработени по мярка и отчитали факта, че кравите виждат едва 30 процента от това, което вижда един човек. За сметка на това зрителното им поле обхваща 330 градуса. Животните най-добре различават светло и тъмно и затова възприемат някои за хората най-нормални ситуации като стресови. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.