В АГРОФОРУМ: Проблеми и решения пред поливното земеделие у нас

На фокус: 40 години на сцената, наречена земеделие – среща с емблематично име в българския агробизнес

В новия програмен период на ОСП на фокус ще са земеделски практики, опазващи околната среда. Как фермерите ще бъдат поощрявани да ги прилагат – тепърва предстои да разберем. В наръчника, публикуван от МЗХГ за обсъждане, една от посочените зелени практики е консервационното земеделие, но от Асоциацията на Българските Но-Тилъри изразиха несъгласие с някои аспекти на съдържанието.

Какво пречи на поливното земеделие у нас. В съседните на нас държави са изградени съоръжения за милиарди по европейски фондове. България е единствената страна до момента, в която повече от 20 години проблемът стои нерешен.

Отдавна субсидията на единица площ не е фактор при формиране на печалбата, коментират фермери. Рентата и консумативите за обезпечаване на зърнопроизводството са най-големите пера в разходната част. Коментар на Костадин Костадинов, председател на НАЗ.

Тази седмица сме на гости на Йосиф Делгянски. На голямата сцена-наречена земеделие се качва преди около 40 години, та до днес. Бунтар и непримирим към проблемите в бранша, остро без страх критикува институции и личности.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.