Covid-19: Как биотехнологиите на растенията могат да помогнат

Изследователите планират да произведат ваксина срещу SARS-CoV-2 в растения, използвайки технологии, налични в CRAG

Имунолози, епидемиолози, математици, инженери ... Различни учени по света променят основния си изследователски фокус в наши дни с цел да се намерят решения за пагубната пандемия SARS-CoV-2. Изследователите на растенията не се различават.

Изследователите на CSIC от CRAG Мария Кока и Хуан Хосе Лопес-Моя предлагат да използват своя опит в растителната биотехнология и вирусология, съответно за производството на антигени SARS-CoV-2, които могат да бъдат използвани като ваксини. Кока и Лопес-Моя предлагат да експериментират с различни експресионни системи, произлизащи от растения, и те са съставили екип с колеги от други изследователски центрове (CNB, IBMCP, CEBAS), който включва експерт по имунология в коронавирус, който ще извърши валидиращи изследвания при мишки и в клетъчните култури.

 

Мария Кока

„Производствените системи, които предлагаме, биха преодолели някои от проблемите, свързани с други системи за производство на ваксини, като например трудностите за ескалиране на производството или необходимостта от изолиране на антигена и пречистването му. Растителните системи също са без други човешки патогени и производството им би било безопасно при много по-ниски разходи по отношение на време и пари “, обяснява Мария Кока.

Растенията като икономични биофабрики

Хората са разчитали на растенията да лекуват болести още от древни времена. Съвременната фармакотерапия включва много лекарства, чиито активни съединения първоначално са открити в растенията, а дивите растения все още са в процес на проучване с надеждата да намерят нови биоактивни съединения. В този смисъл способността на растенията да синтезират широк спектър от молекули е добре известна.

Благодарение на съвременните биотехнологични инструменти, днес изследователите могат да инженерират растения за производство на други интересни съединения като антимикробни средства. През 2019 г. Мария Кока, заедно с експерта по растителни вируси от IBMCP Хосе Антонио Дарос, вече демонстрираха, че могат да произвеждат активни противогъбични съединения в растенията на Nicotiana benthamiana. За целта те създадоха растителен вирус, за да произвеждат противогъбични протеини вътре в листата на растението. Същата тази стратегия може да се използва за производство на антигени на SARS-CoV-2, не само в N. benthamiana, но и в растения за маруля.

 

Хуан Хосе Лопес-Моя

„След като системата бъде разработена и утвърдена, ще бъде много лесно да се приложи за производство на антиген“, обяснява Лопес-Моя.

„С адаптацията му към марулята дори бихме могли да направим тест за орална имунизация“, добавя Кока.

 Наред с много други предимства, заслужава да се отбележи, че растенията могат да се отглеждат лесно в развиващите се страни, които нямат сложни методи за производство на протеини, поради което допринасят с мащабни решения за тази глобална криза.

Изследователите на CRAG имат опит и в адаптирането на технологиите, произведени от растения, към други платформи, които могат да бъдат адаптирани за производството на антигени SARS-CoV-2, като бързорастящи култури с дрожди, където успешно са произвели противогъбични съединения. С тези подходи SARS-CoV-2 антигените могат да бъдат произведени за няколко дни при индустриални мащаби.

Свързани с това, в сътрудничество с биотехнологичната компания Vytrus biotech, тези изследователи на CRAG понастоящем се занимават с преместването на границите на технологията за адаптиране на естествените свойства на растенията, за да подобрят имуногенния отговор и да улеснят антигенната стабилност и доставка.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.