Доказано: АЧС се разпространява чрез подпочвени води

Учени от Българската академия на науките доказаха, че африканската чума по свинете се разпространява чрез вода. Това е предпоставка да се преосмислят мерките за превенция от болестта, смятат учени

От института по микробиология към БАН първи правят предположение още преди няколко месеца, че африканската чума по свинете може да се разпространява чрез вода и посредством водните ресурси в страната ни. Темата коментира професор Игнат Игнатов, биофизик и изследовател на водите в България.
„Ние показахме, че е възможно африканската чума по свинете да се разпространява и чрез вода. Като най-големият риск специално за България, е дивите свине, които могат да разнасят чумата от една страна, и от друга особено останките на животните, които са заболели, могат чрез пътищата в почвата, чрез артезианската вода да бъде пренасяна."
С други думи, от мъртво диво прасе в природата заболяването може да попадне в почвата, а от там в подпочвените води и след това във водоеми. А в тази среда вирусът е устойчив до 6 месеца.
„Това е най-големият риск- дива свиня, която е била болна от АЧС, да пренесе заразата. Това е една доста сериозна отговорност труповете на умрели диви прасета да бъдат своевременно отстранявани, изгаряни, което е по-добро решение, отколкото заравяни и съответно използване на модерни средства за защита. Това са видеонаблюдение и ограничение на определен район около свинекомплексите, на около 500 метра да няма шанс да премине диво животно. в самите свинекомплекси.“ 
Учените вече предлагат филтри за биозащита на водните ресурси около индустриални свинеферми. Освен това от Българската академия на науките твърдят, че в България се намира една от трите най-добри лаборатории в Европа за изследване на заболяването африканска чума по свинете.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.