Комарите не пренасят Covid-19

Tези насекоми са важна брънка в хранителната верига за много други животински видове

Новият коронавирус не се пренася от комари. Това изтъкват германски учени, изследвали начина на предаване на заразата.
 
Ковид-19 се пренася по капков път и затова няма как да попадне в човешкия организъм след убождане от комар. Изследвания, проведени и от учени в Световната здравна организация, потвърждават, че към момента няма установен случай на пренасяне на вируса от комари или други подобни паразити.
 
"Този вирус има специфичен афинитет към определени клетки и не може да зарази всеки организъм, с който имат контакт", се казва в доклад на СЗО. Макар че комарите смучат човешка кръв, те не поемат онези кръвни клетки, които носят вируса в себе си. От кръвта женските насекоми извличат протеин, който им е необходим, за да оформят яйцата си. Както е известно, комарите предпочитат влажно и топло време, което пък е противопоказно за коронавируса. Най-подходящите места за размножаването на комарите са тихи или стоящи сладки води, блата, големи локви или стари речни корита.
 
Учените изтъкват, че колкото и да са досадни, тези насекоми са важна брънка в хранителната верига за много други животински видове. Ларвите им служат за храна на риби и други водни организми, а със самите комари се хранят птици и прилепи.
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар