Редактиране на геном „Техники за мутагенеза“ заслужават различни правила от ГМО

CEMA се обединява с асоциации на ЕС, за да подготвят обща визия за консултациите на ЕК

През 2018 г. Европейският съд взе становището, че държавите-членки са свободни да подлагат организми, получени чрез определени техники за мутагенеза, включително CRISPR * към директивата за ГМО и други задължения по свободното движение на стоки.

Във връзка с това Съветът не беше убеден в това решение и поиска от Комисията „DG SANTE“ да проведе проучване, което е под формата на онлайн консултация. CEMA бе определена като заинтересована страна, която да предоставя принос и заедно с други асоциации работим върху обща визия с Euroseeds, водещи дискусиите.

На 21 април се проведе телеконференция, за да се обсъди една основна точка: силната необходимост от прилагане на по-малко строги изисквания за онези приложения на New Gene Editing Technique (NGT), които водят до растения, които също биха могли да са резултат от по-ранни методи за размножаване, или може да са получени от естествени процеси без човешка намеса. Тези техники включват растения, където:

• няма нова комбинация от генетичен материал или

• крайният растителен продукт съдържа единствено стабилното поставяне на наследен генетичен материал от сексуално съвместими растителни видове или

• генетичната промяна е резултат от спонтанна или индуцирана мутагенеза.

Трябва да е ясно, че законодателството за ГМО, приложено към тези „леки“ генетични модификации, е сериозна бариера. Основните предизвикателства са свързани с откриването и различимостта, невъзможността за предоставяне на „уникален идентификатор“, общите разходи . Със сигурност при проследяването има проблем, тъй като засяга растителните продукти на NGT, носещи промяна на ДНК, която не е уникална.

Защо CEMA поддържа NGT?

В рамките на предстоящата стратегия "Земеделие" ще се очаква значително намаляване на употребата на пестициди и торове да бъде на дневен ред. Макар и по-малко противоречиви, както някои твърдят, такава промяна трябва да бъде въведена при правилните условия. По-специално, трябва да се предоставят необходимите средства на земеделските производители от ЕС, за да останат конкурентоспособни с останалия свят. В комбинация с други разработки като прецизно земеделие и интелигентни технологии, NGT ще бъдат едно от тези средства за осигуряване на справедлива възвръщаемост за европейските фермери, намаляване на риска под формата на вредители или устойчивост на засушаване и осигуряване на повече добив или повече хранителна стойност. ..

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.