Студенти от Аграрния факултет в Тракийския университет- на практика в модерни ферми

Във фермата в село Устина се отглеждат кози от породата Боер

Студенти от Аграрния факултет на Тракийски университет водят практическите си занятия в модерни ферми. Работата в реална обстановка обогатява знанията им и ги подготвя за бъдещата им професия, споделят преподавателите.

Едно от стопанствата, с които си сътрудничи висшето учебното заведение, е това в село Устина. Във фермата се отглеждат кози от породата Боер, единствената порода кози, селектирана за месо.

В стопанството има масиви с лозови насаждения. Произвеждат се още: картофи, череши, лавандула. Освен това има няколко водоема, в които се отглеждат различни видове риби. Включително се провежда и промишлен риболов. Във фермата има колекционно стадо от птици- кокошки, токачки фазани, пъдпъдъци. Нашите студенти по зооинженерство с удоволствие разглеждат целия набор от птици. Автопаркът включва различни видове селскостопански машини, което е опция за студентите по специалността „Аграрно инженерство“, коментира за Агро ТВ проф. Светлана Георгиева, научен секретар на Аграрния факултет в университета.

Фермата разполага и с лаборатория, в която възпитаниците на учебното заведение могат да видят как се прави анализ на качеството на семенната течност за изкуствено осеменяване.

Студентите оценяват високо практическото обучение. За тях това е един от най-добрите начини за усвояване на знания и умения.

Доволен съм от обучението си. Смятам, че ще ми помогне занапред в живота. Семейството ми също отглежда животни. Аз искам да се занимавам с това в бъдеще, сподели Андон Антонов, студент първи курс в специалност „Зооинженерство“.

Козевъдната фермата, в която практикуват студентите, е изградена по технологичен проект на декана на Аграрния факултет на Тракийски университет доц. д-р Димитър Панайотов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.