Учени прогнозират зачестяване на сушите

Резултатите показват, че от 1766 година насам в Централна Европа не е имало подобна суша в две последователни години

До края на ХХІ век в Централна Европа ще има все повече периоди на засушаване, прогнозират учени от Центъра за изследване на околната среда в Лайпциг. За да не се случи това, трябва да има драстичен спад на вредните емисии.
 
За целта на своето проучване екипът от германски и чешки учени е разгледал данните за изключително сухите години 2018-та и 2019-та и ги е съпоставил със сведенията за глобалния климат за последните два века и половина. 
 
Резултатите показват, че от 1766 година насам в Централна Европа не е имало подобна суша в две последователни години. През 2018-та и 2019-та от липсата на валежи бяха засегнати повече от 50 % от територията на държавите в този регион. При сценарий за периода до 2100 година, включващ възможно най-голямото увеличение на вредните емисии, учените прогнозират, че подобни засушавания ще се случват седем пъти по-често. Това означава, че пострадалите земеделски площи ще се увеличат с повече от 40 милиона хектара и ще обхванат 60 на сто от селскостопанската земя в Централна Европа.
 
При по-слабо увеличение на вредните емисии броят на сушите в две години една след друга ще бъде двойно по-малък, се казва още в анализа. Ако емисиите са минимални, очакваните засушавания ще бъдат с 90 % по-малко. 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.