Втори ден без нови случаи в Ухан

Световната здравна организация даде официално име на вируса Ковид-19. Той вече се казва Сарс-КоВ-2.
 
В китайския град Ухан, първият епицентър на заразата с коронавируса, за втори пореден ден няма нови случаи на зараза. Властите съобщават обаче за 39 нови заразени, завърнали се от чужбина. В провинция Хубей животът постепенно започва да се нормализира, но границите към съседните провинции остават затворени. Карантината за Ухан ще бъде вдигната, когато две седмици подред няма нови случаи, оповестиха регионалните здравни власти. Към момента общият брой на заболелите от вируса е 81 хиляди, смъртните случаи се увеличиха до 3250, след като трима души починаха в нощта срещу петък.
 
Междувременно американският президент Доналд Тръмп отмени планираната за юни среща на Г7, която трябваше да се състои в резиденцията Кемп Дейвид. Вместо това държавните и правителствени ръководители от седемте най-богати страни в света ще се срещнат във виртуалното пространство, съобщиха от Белия дом. В Г7 членуват Съединените щати, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Япония и Канада.
 
По нареждане на испанското здравно министерство всички хотели в страната ще бъдат затворени в рамките на една седмица. Мярката се отнася и за къщи за гости и къмпинги, на работа могат да останат само служителите по поддръжка и охрана. Броят на заболелите в Испания достигна 18 хиляди, починалите са повече от 830.
 
Аржентина въведе забрана за напускане на домовете, която важи до края на месеца. Хората могат да излизат само на пазар за храни и лекарства. Изключения има за лекари, санитари, полицаи и работещите в хранителната, фармацевтичната и петролната индустрия, както и служителите в логистиката. Подобна забрана издаде и американският щат Калифорния, който с над 37 милиона е най-гъсто населеният в страната.
 
След като в Хаити бяха регистрирани първите два случая на коронавируса, правителството обяви извънредно положение и въведе полицейски час за тъмната част на денонощието. Затворени са всички училища, университетите, летищата и пристанищата.