20 000 тона дизел изтекоха в река в Сибир

Руският президент Владимир Путин обяви извънредно положение в региона

20 хиляди тона дизелово гориво изтекоха в сибирската река Амбарная, след като се пропука резервоар на местна топлоцентрала. Руският президент Владимир Путин обяви извънредно положение в региона, за да освободи достатъчно държавни средства за премахване на последствията от екологичната катастрофа.
 
Инцидентът е станал още на 29 май, но властите в Москва са били уведомени едва няколко дни по-късно, съобщиха от президенството. Въпросната топлоцентрала работи на природен газ, но съхранява 20 000 тона дизел, в случай че има проблеми с доставките на синьото гориво. Централата се намира до град Норилск в района на Красноярски край, на 300 километра северно от Полярния кръг.
 
В региона има богати залежи на никел, който се добива от същата компания, която притежава и електроцентралата. От фирмата посочват, че веднага са съобщили за катастрофата, докато губернаторът на Красноярск твърди, че е научил за нея едва в неделя, след като в социалните мрежи били публикувани снимки и видеа. По нареждане на държавния глава прокуратурата е започнала разследване на случая.
 
Екологичната организация WWF публикува снимки, които показват как реката е оцветена в ръждиво-червено от изтеклото гориво. Амбарная се влива в езеро, от където водата изтича по река и се влива в Карско море.
 
Почистването на региона е затруднено от факта, че замърсената река е плитка и не позволява използването на плавателни съдове. Освен това регионът е много слабо населен и до замърсения участък от реката няма пътища.  
 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.