Девет животни спасиха от РИОСВ – Пловдив през почивните дни

Снимка:

Сигналите за птици пред последните седмици се увеличават

Пет екземпляра от защитени видове съгласно Закона за биологичното разнообразие спаси Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) през почивните дни. Освен тях експертите са се погрижили и за още 4 диви птици. Това стана възможно след сигнали, получени на „зеления телефон“ на институцията от загрижени граждани.

Четири новоизлюпени диви патенца, бебе-чухалче, малка кукумявка, костенурка и майка-таралеж с малкото си са сред спасените животни. Те са намерени в различни квартали на гр. Пловдив, в. с. Марково (общ. Родопи) и в с. Леново (общ. Асеновград). Екоекспертите са преценили, че костенурката е в добро здравословно състояние и са предпочели да я пуснат на подходящо място в природата. Останалите животни днес пътуват към Спасителния център за диви животни в Стара Загора, където специалистите ще поемат грижите за тях. Опасност да оцелеят без грижите на майка си има за патетата, които са излюпени буквално преди броени дни.

Сигналите за птици пред последните седмици се увеличават. Експертите от институцията обръщат внимание на гражданите, че когато става въпрос за спасяване на бебета-птици, на първо място трябва се има предвид, че не всеки случай се отнася за бедстващ вид. Често родителите им ги откриват и продължават да се грижат за тях. Препоръчва се, когато бъде открита малка птица, тя да се постави върху клон на дърво или на покрива на сграда в района, където е намерена. Така има по-голям шанс за нейното оцеляване.

РИОСВ – Пловдив също така напомня, че всички видове сухоземни и водни костенурки в България, както и таралежите са защитени видове и тяхното улавяне, пренасяне и отглеждане е наказуемо съгласно Закона за биологичното разнообразие.

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.