Европейският съд защити вълците

Изключения се допускат само тогава, когато животното представлява заплаха за обществената сигурност или за здравето на населението

Ново решение на Европейския съд. Вълците в Европейския съюз са защитени от закона, дори когато са извън естествените си местообитания и се доближат до населени места. Това постанови институцията в Люксембург в свое решение.
 
"Предвидената в Директивата за местообитанията на животни и растения строга защита на животни, застрашени от изчезване, се отнася и за екземпляри, които напускат защитените зони", се казва в решението на магистратите в Люксембург.
 
Изключения се допускат само тогава, когато животното представлява заплаха за обществената сигурност или за здравето на населението. В такива случаи е разрешено животното да бъде заловено.
 
До решението на Европейския съд се стигна, след като румънски съд му препрати за становище дело, което се точи от 2016 година. В него подсъдими са представители на природозащитна организация, които хванали вълк, появил се в непосредствена близост до едно село. След залавянето животното е било прехвърлено в най-близкия природен парк. Според румънските власти природозащитниците не са имали разрешение за акцията си и затова са нарушили закона.
 
С решението си люксембургските магистрати поясниха освен това, че при подобни конфликти компетенциите са у националните правителства и техните органи на властта. Всяка страна има правото да създаде законова рамка, която да предотврати опасности за обществената сигурност и щети за животновъдите. Залавянето на вълци в ситуации като описаната е допустимо на базата на националните закони, изтъкват от Европейския съд.