Фермери в Германия искат оставката на екоминистърката

Стопаните са против планираните нови ограничения относно торовете и препаратите за растителна защита

Нови фермерски протести със стотици трактори и няколко хиляди участници заляха Германия. Най-мащабните демонстрации бяха в Бон и Берлин, където стопаните поискаха оставката на федералната министърка на околната среда Свеня Шулце.
 
Повод за недоволството на фермерите стана изказване на Шулце, която в интервю преди дни обвини селското стопанство, че е виновно за намаляването на биоразнообразието. "Ние се изправяме срещу клеветите, които непрекъснато чуваме от политиците и настояваме за дискусия, без намеса на идеологията", се казва в изявление на организаторите на протестите. Освен това фермерите са против планираните нови ограничения относно торовете и препаратите за растителна защита, имащи за цел опазването на насекомите и подпочвените води. Стопаните не приемат да са на прицел на критиките от обществото и не искат да са "жертвеният агнец" за една тотално сгрешена екополитика. В района на Мюнстер, Северозападна Германия, провинция Северен Рейн-Вестфалия фермери преминаха с тракторите си по улиците на града, а по машините бяха закачени плакати с искания.
 
По време на демонстрацията в Берлин участниците връчиха подписка с искането на оставката на Свеня Шулце и нейния заместник Йохен Флаксбарт. В същото време в Бон демонстрантите бяха приети от високопоставени служители в екоминистерството. По време на разговора фермерите изказаха своето недоволство от факта, че в своя доклад за състоянието на природата в Германия Шулце прехвърля цялата вина върху селското стопанство.