Френски рибари съдят хранителен гигант за замърсяване

Снимка:

Като основна причина за измирането на рибата се посочва ниското съдържание на кислород в реката

Френски рибари дадоха голяма международна компания за хранителни продукти на съд. Това се случва след като по течението на река, преминаваща край нейна фабрика бяха открити тонове мъртва риба. 
 
Като доказателство за замърсяването на река Ен федерацията на рибарите във френския департамент Арден в североизточната част на страната пусна в социалните мрежи снимки, показващи как риболовци, пожарникари и доброволци дни наред изваждат мъртвите риби от водата. Заради високите температури в региона част от рибата вече е била полуразложена.
Според властите в департамента няма опасност за общественото здраве, а от водата са взети проби за изследване за наличието на химикали или бактерии. Като основна причина за измирането на рибата се посочва ниското съдържание на кислород в реката, причинено най-вероятно от замърсяване.
 
Рибарите са подали жалбата, защото смятат, че това замърсяване идва от фабриката, намираща се по-нагоре по течението на Ен. В завода се произвежда мляко на прах, използвано в капсули с кафе.
"Рибар съм от 40 години и досега не съм виждал такова нещо, извадихме три тона от реката, сред които голям брой представители на защитени видове, забранени за риболов”, казва председателят на федерацията Мишел Адaм. 
 
От компанията признаха, че замърсяването е по тяхна вина и се е случило в резултат на неизправна инсталация, при който в реката са се излели непречистени отпадни води, които съдържат биологична шлака, но не и отровни химикали. Въпреки това съдебната жалба остава, като рибарите настояват причинителят да поеме както разноските по почистването, така и за повторното зарибяване.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.