Гори гората около Чернобил

Полицията подозира, че е предизвикан умишлено

25 хектара гора около авариралата атомна централа в Чернобил са обхванати от пожар, съобщават властите в Украйна. Експерти се опасяват, че пламъците могат да раздухат радиоактивна пепел.
 
Пожарите са обхванали няколко части от забранената за достъп зона около реактора, експлодирал преди 34 години. Първоначално огнеборците успяха да ограничат пламъците на площ от около 10 хектара, но след това силните ветрове отново са допринесли за разрастване на стихията. В акцията по гасенето на пожара са се включили 120 пожарникари и един специализиран самолет.
 
Огънят избухна миналата събота, като полицията подозира, че е предизвикан умишлено. Задържан е 27-годишен мъж, за който се предполага, че е подпалвачът. Пожари в обезлюдената забранена зона имаше и в миналото, като повечето от тях бяха умишлени палежи. Досега нивата на радиоактивност в региона не са завишени, посочват властите.
 
При експлозията на четвърти блок на ядрената централа на 26 април 1986 година загинаха много хора, хиляди пострадаха от облъчването, а населението на целия регион беше преместено на други места. И до днес в Украйна и Беларус има пациенти, страдащи от болести, предизвикани от радиацията.
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар