Китай извади панголините от списъка за традиционна медицина

Панголините са сред най-застрашените животински видове в света

Китайските власти извадиха застрашените от изчезване панголини от списъка с продукти за природна медицина. Това стана броени дни след като от държавното управление на горите повишиха нивото на защита на редките бозайници.
 
От хиляди години панголините в Китай са обект на лов, тъй като в народната медицина се смята, че люспите им съдържат вещества, които помагат при различни заболявания. След като животните влязоха в Червената книга на застрашените животински видове, ловът беше забранен, но не и търговията с люспите.
 
Според природозащитници изваждането на панголините от списъка на разрешените в народната медицина съставки няма да пресуши черния пазар, но може да го намали и да допринесе за спасяване на животните. Експерти предполагат, че решението на властите в Народната република има тясна връзка с пандемията от Ковид-19, тъй като има предположения, че вирусът е преминал от прилепи през панголини, за да стигне до човека.
 
Още през зимата Китай забрани търговията с диви животни с цел консумация, но продажбите за научни цели, както и за народната медицина останаха възможни.
 
Панголините са сред най-застрашените животински видове в света. Според някои изчисления за последните 10 години са убити повече от 1 милион екземпляра, които след това се продават на много високи цени на нелегални тържища в Китай и други азиатски държави.
 
Търговията с диви животни е четвъртият най-доходоносен бизнес в света, след продажбите на наркотици, хора и оръжия. Всяка година от животните се генерират обороти между 7 и 23 милиарда долара. При панголините са ценени не само люспите, но и месото, смятано в Китай за голям деликатес. 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.